Covid-19 vuosi 2020 (pandemian edelleen jatkuessa)

Covid-19 vuosi 2020 (pandemian edelleen jatkuessa)

Kun 16.3.2020 laskeuduin Singaporeen, Uuteen-Seelantiin ja Japaniin suuntautuneelta matkalta koti-Suomeen oli koronaviruspandemia iskemässä voimalla Eurooppaan. Vapaaehtoisella 14 vuorokauden karanteenilla alkoi kotiin paluuni. Sitä seurasi puolestaan etätöihin siirtyminen.

Jo sovitut tapaamiset, tilaisuudet, matkat oli kaikki peruttava, eikä uusia voinut suunnitella.

Lähipiirissäni ja työyhteisössäni otimme viranomaisten suositukset todesta ja niitä noudatimme alusta lähtien, tehden niin vastakin. Kyseessä on joukkuepeli, ja menestyminen viruksen torjunnassa merkitsee että meidän jokaisen on oltava joukkuepelaaja. Vain niin voimme menestyä haastavassa ottelussamme. Sama koskee myös tätä kirjoittaessani vastikään alkaneita rokotuksia.

Kaikesta huolimatta me Suomessa olemme saaneet nauttia yllättävän vapaasta elämästä kaikkine rajoituksineen, kun vertaan asioita siihen mitä olen eri yhteyksissä keskustellut ja vaihtanut kuulumisia maailmalle. Omalta osaltaan olen kokenut rikkautena että olen käytännössä voinut olla yhteydessä ystäviini käytännössä kaikilla mantereilla, ja tietysti Euroopan sisällä erityisesti. Tilanne on rohkaissut ottamaan käyttöön virtuaaliset yhteydet vahvalla tavalla.

Kesällä ranskalaisen Le Bureau -vakoojasarjan viisi tuotantokautta jokaisessa kymmenen osaa koukittavat meidän perheen oikein kunnolla, itseni mukaan lukien. 50 jaksoa antoivat omalla tavallaan paljon. Alkuperäisten kielten käyttö sarjassa vahvisti olennaisesti tunnelmaa.

Vappupicnic kahden ystäväpariskunnan kanssa Suur-Saimaalla kaikki varovaisuustekijät huomioiden jäi mieleen, samoin juhannus. Myös pienimuotoiset perinteiset kesätapaamiset pystyttiin toteuttamaan. Ravustuskausi eteni normaalisti. Saimaa Euroopan neljänneksi suurena järvialueena oli kunniassaan ja loi ajatusta ihmisen sekä luonnon yhteenkuuluvaisuudesta.

Covid-19 vuosi 2020 pisti myös populistipoliitikot tiukille. Kun vuonna 2016 kesäkuussa kansanäänestys päätti brexitistä eli Iso-Britannian erosta EU:sta ja saman vuoden marraskuussa Donald Trump valittiin Yhdysvaltain presidentiksi, populismin voittokulku vain jatkoi kasvuaan ja vahvistumistaan.

Mutta sitten Covid-19 yllätti kaikki. Populismiin on selkeästi kuulunut kaikkialla asiantuntijoiden ja tieteellisen tiedon väheksyminen, samalla kun on korostettu tavallisten ihmisen ja erityisesti populistien omaa viisautta. Koronavirukseen kyseisenlainen ajattelutapa ei kuitenkaan tehoa.

Sic transit gloria mundi – niin katoaa mainen kunnia

”Asenne on valinta. Onnellisuus on valinta. Optimismi on valinta. Ystävällisyys on valinta. Anteliaisuus on valinta. Valitsitpa miten hyvänsä, sinun valintasi tekevät sinusta sellaisen, jollainen olet. Valitse viisaasti.” – Roy T. Bennett

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *