Sulkapallo mielen rauhoittajana (14.)

Sulkapallo mielen rauhoittajana (14.)

Kiinan lokakuussa tekemän vaikutuksen jälkeen marraskuussa jakso Espanjan Costa del Solilla eli Aurinkorannikolla. Ystävien tapaamista, yhteiskunnallista keskustelua, ajatusten vaihtamista, mitä Euroopassa ja maailmassa tapahtuu. Vierailut Espanjan vanhimmassa ja historiallisessa Cádizin kaupungissa, samoin kuin Tarifasta lautalla Tangerissa Marokon puolella, Afrikan mantereella. Kaikki maailmankuvan avartumista.

Brexit, jossa kaikki häviävät. Italian valtaan nousseiden populistien talouslinjaukset. Toimittajan ja entisen vakoojan kylmänkarseat likvidoinnit. Näihin nähdet tietysti meidän kotimaiset ongelmamme ovat suhteellisia. Lähestyvät eduskuntavaalit ovat jo saaneet monet poliitikoistamme ”vaalilaukalle”. Ei voi kuin ihmetellä että ennen vaaleja aina alkaa lupausten tulva. Miten kaikkea hyvää lupaillaankaan, tavoitteena vain yksi konkreettinen asia: saada ääniä ja päästä valtaan tai pysyä siellä. Jos tällaisten lupausten ostaminen äänestäjien puolelta on masentavaa, niin ei se kyllä kerro lupausten antajienkaan korkeasta moraalisesta tai henkisestä tasosta.

Onhan elämä tietysti siinä mielessä mennyt eteenkin päin, että ei tarvitse kovin kauas historiaan katsoa, kun pelkkä brexit olisi jo aiheuttanut sodan. Toivottavasti tämä kehitys jatkuu. Erityisesti kun Euroopan historia ei ole mitään kunniakasta rauhan elämää. EU on rauhan projekti. Se olisi kaikkien hyvä muistaa. Rauhalla ei ole hintalappua. Vanha juttuhan kautta aikojen on ollut että syy on aina jossakin toisessa. Ihmisessä, maassa … Nykymaailmassa joka globalisoituu, haluttiin sitä tai ei, yhteistyö kaikilla tasoilla on ensiarvoisen tärkeätä. Kun haasteet ja ongelmat ovat globaaleja, ei niitä voida ratkaistakaan kuin globaalisti. Yhteistyössä. Joka muuta väittää, se on populistista suunpieksäntää.

Näitä ajatuksiani ja huoliani täysien työpäivien merkeissä selkeytti jälleen merkittävästi illan viikottainen sulkapallon nelinpeli. Ei sen takia että voitin parini kanssa erät 5-0, sillä nuo numerot eivät kerro erien sisältöä, joiden jokaisen seurauksena hiki virtasi valtoimenaan kropastani, ja pulssi nousi kunnon rasitukselle. Keskittyminen sekuntien osissa räjähtävään peliin itsessään suuntasi myös kaikki ajatukset tuohon toimintaan. Tunti merkitsi mielen rauhoittumista. Fyysinen ja psyykkinen ovat molemmat enemmän kuin tärkeässä vuorovaikutuksessa keskenään. Tärkeä osa elämän tasapainoa.
***

”En tiedä, mikä teidän kohtalonne tulee olemaan, mutta yhden asian tiedän; ainoat teistä, jotka tulevat saavuttamaan aidon onnen, ovat ne, jotka ovat etsineet kykyä palvella toisia ja löytäneet sen.”  – Albert Schweitzer

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *