Kevätajatuksia Suur-Saimaalla (8.)

Kevätajatuksia Suur-Saimaalla (8.)

Haastavan ja tiukan työviikon jälkeen Kyläniemessä Suur-Saimaan keskellä luonnonrauhassa on ollut rentouttavaa viettää viikonloppua. Aurinkokin on paistanut ja lämpötila noussut aina +7 C tasoon. Jää ja lumet ovat jatkaneet sulamistaan. Linnut ovat laulaneet. Kevään merkkejä kaikki.

Kotimaan sote- ja maakuntauudistusten väittelyksi muuttunut keskustelu ei ole mieltä ilahduttavaa. Päätöksenteko ei näytä meillä Suomessa olevan ”vahvuus”. Eikä analyyttinen substanssiin perustuva keskustelu. Lähinnä pyritään vain saamaan ääniä eli ajattelemaan seuraavia vaaleja, kun pitäisi ajatella yhteisen valtiolaivamme purjehtimista myötäisissä tuulissa eteen päin.

Maapallollakin haastavia asioita tapahtuu joka kulmalla: USA – Kiina maaottelu tullien korottamisessa (protektionismi on historiassa osoittautunut aina tuhoisaksi), brexit ja hermomyrkkyisku Iso-Britanniassa, Ranskan lakkoliikehdintä ehdottomasti tarvittavia uuden presidentin ajamia uudistuksia vastaan, Italian ja Saksan vaalien jälkeiset hallitusten muodostamisongelmat, Syyrian sota, Venäjän presidentinvaalit. Venäjästä muuten HS:n pääkirjoitustoimituksen esimies Matti Kalliokoski kirjoitti kolumnissaan (HS 22.3.) otsikolla ”Venäjä on myös normaali maa” osuvasti, auttaen ymmärtämään maapalloamme kokonaisvaltaisemmin.

Maailman muutoksesta, ja erityisesti tekniikan kehityksen myötä tulleiden mahdollisuuksien myötä, itselläni oli mahdollisuus 2.-25.3. asustaa Espanjan Costa del Solilla Benalmadenassa. Pystyin hoitamaan (kiitos valokuituyhteyksien, Wi-Fi:n ja EU:n puhelintariffien) työasiat normaalisti. Kohdallani ei ole kovinkaan suurta merkitystä missä työni hoidan. Merkitystä on ainoastaan lopputuloksella. Olen kirjannut Facebook-sivuilleni lyhyesti Espanjan olostani ja sitä 27.3.-2.4. seuranneesta Kuusamon Rukan pääsiäisestä. Noiden päivien jälkeen töitä tehdään nyt olan takaa kotimaassa, pääsääntöisesti Lappeenrannassa.

Viikonlopun rauhassa Suur-Saimaalla olen kirjannut uudet tekstit myös Lappeenrannan Kerho Oy:n ja Kyläniemen internet-blogeihini, joihin linkit löytyvät myös tältä sivustoltani.

Rukalla luin Antti Rinkisen kirjoittaman ”Erkki Suni – oma itseni” (Erkki Suni 2018, 208 sivua) kirjan. Sain rajatun omapainoksen omaavan kirjan Erkki Sunilta itseltään hänen signeerauksellaan (luottamuksella). Mielenkiintoista ja tärkeää historiaa monesta näkökulmasta. Puolisoni puolestaan siirtyi Ken Follettin ”Vuosisata” -trilogian toiseen kirjaan ”Maailman talvi” (WSOY 2012, 801 sivua), saatuaan ensimmäisen kirjan luetuksi loppuun. Kirjasarja piirtää erinomaisen ymmärryskuvan 1900-luvusta viiden eri kansallisuuksia edustavan perheen kautta, tuoden vuosisadan historian tuhoisine sotineen ja seurannaisuuksineen kuin tarjottimelle. Kyläniemessä olen nyt lukenut Giles Miltonin ”Maailma on outo” (101 eriskummallista historiallista tapausta) (Atena 2018, 400 sivua), jonka valitsin kirjakaupasta veloituksetta ostettuani sieltä kymmenen normaalihintaista kirjaa viimeisen vuoden aikana.

HS Teema 2/18 sisälsi Heini Kilpamäen kokoamina muutamia mielenkiintoisia faktoja ja tilastoja itsellenikin isännöinti- ja kiinteistöalan edustajana:
– Suomessa on 2 900 000 asuntoa, joista 30 viime vuoden aikana on rakennettu yli 700 000 uutta kotia
– Suomessa on 2 000 000 saunaa. Saunat ovat yleistyneet kodeissa 1950-luvulta lähtien
– suomalaisessa kodissa asuu keskimäärin 2,3 ihmistä
– keskivertokodissa on 79,9 neliötä, kun kerrostaloissa neliöitä on 56 ja omakotitalossa 112. Asukasta kohden kodeissa on nykyisin
tilaa kaksi kertaa niin paljon kuin vuonna 1970
– 1 100 000 suomalaista asuu yksin. Yksinasujien määrä on lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuosikymmenessä.
– 5 % suomalaisista rakennuksista on rakennettu yli sata vuotta sitten. Suomalainen rakennuskanta onkin verraten nuori.
– Suomessa on 502 900 kesämökkiä. Neljä viidestä mökistä sijaitsee meren tai järven rannalla.
– 80 vuotta täyttäneitä asuu kotonaan 95,8 %. Enemmistö heistä asuu yksin.
– 35 % kodeista asuu lemmikkieläin. Yleisin on koira, joita on noin 800 000. Toiseksi yleisin on kissa.
– lapsuudenkodista muutetaan pois keskimäärin 18-19 vuoden ikäisenä, joka on kansainvälisesti verrattuna varhain.

***

”Onnelliset ihmiset eivät laske kiitäviä minuutteja.”  – Kiinalainen sananlasku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *