Pääsiäisen kynnyksellä ajatuksia Rukalla (7.)

Pääsiäisen kynnyksellä ajatuksia Rukalla (7.)

Olin vastikään Euroopan etelälaidalla Espanjan Costa del Solilla, Andalusiassa. Kävin myös Gibraltarilla, jossa katselin parinkymmenen kilometrin päässä näkyvää Afrikan manteretta, Marokkoa. Toisella puolen näkyi Välimeri ja toisella Atlantti. Historiaa ajatellen Gibraltarin sijainti on merkinnyt erinomaista paikkaa seurata ja kontrolloida Välimeren ja Atlantin välistä liikennettä. Nykyisellään Gibraltarin satamassa vierailee vuosittain noin 100 000 laivaa, pääasiassa rahtilaivoja, mutta toki myös matkustajalaivoja. Noin 30 000 asukkaan Yhdistyneeseen kuningaskuntaan (UK) kuuluva Gibraltar omaa useita uskontokuntia ja erilaisia maailmankatsomuksia käsittäviä ihmisiä, jotka elävät sulassa sovussa keskenään. Englannin kielen lisäksi kaikki lapset oppivat myös espanjan kielen. Kaikki tämä avartaa maailmaa. Ja antaa uskoa meille kaikille että voisimme elää nykyistä paremmassa sovussa eri kansakuntien kesken.

Espanjassa ei-espanjalaisena elämä soljui normaalisti, osana yhteiskunnan päivittäistä rytmiä. Koin eläväni ja olevani eurooppalaisessa tutussa ilmapiirissä, jossa myös kansainvälisyys on läsnä. Ja minulla oma yksityisyyteni.

Lentomatka Euroopan eteläkärjestä (joka on Afrikan mantereen pohjoiskärkeä etelämpänä) Malagasta Helsinkiin kestää tuulista riippuen keskimäärin neljä ja puoli tuntia. Itselläni kun siihen lisätään välimatka Helsingin lentokentän ja Lappeenrannan välillä niin kaikkine odotuksineen kahdeksassa tunnissa tuon välin kulkee.

Kun kuluvalla viikolla matkasin autolla puolestaan Lappeenrannasta Kuusamon Rukalle pääsiäisen viettoon, kului 720 kilometrin ajomatkaan enemmän aikaa. Tällä kertaa tosin Savon kautta kulkevalla reitillä ensimmäinen pysähdys oli jo heti Mikkelin jälkeen Tertin kartanossa lounaalla. Jälleen erinomainen kokemus. Seuraava pysähdys oli Kuopiossa kalakukkoleipomo Hanna Partasen pihapiirissä, josta mukaan lähtivät ahven- ja muikkukukot riisipiirakoiden kera. Kajaanissa ruoka- ja juomaostokset. Suomussalmella Turjanhovissa eli paikallisella Teboil-huoltamolla vielä kahvitauko.

Matkalla mietin miten maailma on elinaikanani muuttunut. Enää ei ole niin suurta eroa missä työni teen, kunhan se tulee tehdyksi. Espanjan asunnolla Wi-Fi ja valokuituyhteydet mahdollistivat aina tarvittaessa reaaliaikaisen yhteydenpidon Suomeen ja ympäri maailmaa. Puhelinyhteydet Euroopan Unionissa eivät ole enää entiseen tapaan kalliita, kiitos EU:n päätösten (nämä asiat meiltä kansalaisilta usein unohtuvat). Lentokoneessa toimivat nykyisin Wi-Fi yhteydet. Automatkalla kävin useamman puhelinneuvottelun. Rukalla kaikki yhteydet ovat myös käytettävissä. Muistan hyvin ajan kun mikään edellisistä ei ollut todellisuutta.

Rukalla kirjoitin blogin sovitulla aikataululla Suomen Kiinteistölehden digilehteen ja lähetin sen sähköisesti eteen päin. Edelleen kirjoitin www.lappeenrannankerho.fi/puheenjohtajan-blogi sivuille uuden 44. blogini verkossa. Sama toteamus kuin aikaisemminkin mahdollisuuksien muuttumisesta.

Tätä kirjoittaessani loppuiltapäivästä Rukalla ulkolämpötila on -3 C ja aurinko paistaa. Laskettelu- ja murtsikkasukset on viety päivällä suksihuoltoon, ensimmäisen kerran, ja seuraavana päivänä on tarkoitus aloittaa rinteistä nauttiminen. Lunta on ja paljon. Tämäkin laittaa miettimään vuodenaikojen hienoutta, semminkin kun päivän valoisa aika tähän aikaan vuodesta on Euroopan pohjoisosassakin pitkä.

Voisi jopa ajatella pienellä vertailulla Amerikan Yhdysvaltoihin, että nyt Rukalla Euroopan pohjoisen osan hienosta luonnosta ja hyvistä palveluista, ja yksityisyydestä nauttiessani, Suomessa, ja vastikään Euroopan eteläisen osan vastaavista Espanjassa nauttiessani, olen Euroopan mantereella eurooppalainen ja suomalainen, maailman kansalainen. Ainakin itse arvostan sitä suuresti.

Nämä ajatukseni on hyvä päättää tällä kertaa näyttelijä Denzel Washingtonin sanoihin: ”Menestys? En tiedä mitä se sana tarkoittaa. Minä olen onnellinen. Mutta menestys, se palautuu siihen, mitä se kunkin katsojan silmissä on. Minulle menestys on sisäistä rauhaa. Se on minun hyvä päiväni.”

Hyvää, onnellista ja rauhallista pääsiäistä kaikille lukijoilleni läheisineen toivottaen!

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *