Iltapäiväajattelua Costa del Solilla (6.)

Iltapäiväajattelua Costa del Solilla (6.)

Kello on juuri lyönyt neljä iltapäivällä Espanjan Costa del Solilla, eli Suomessa jo viisi, yhden tunnin aikaerollamme. Eric Claptonin ”Slowhand” levyltä avausraita ”Cocaine” soi Benalmadenan loma-asuntomme kovaäänisistä. Sitä edelsi Beatlesin ”Revolution” kappale jossa lauletaan muun muassa ”But if you go carrying pictures of Chairman Mao, you ain´t going to make it with anyone anyhow”. Tämä muistutti mieleeni miten suuri vaikutus musiikilla on ollut elämässäni. Bob Dylan ja John Lennon omalla tavallaan opettivat minulle, tai sanotaan että opin heiltä sen että elämässä täytyy kulkea ja rakentaa oma tiensä. Muiden matkiminen ja seuraaminen ei johda minnekään. Tämä on mielestäni totta. Vaikka se nuorena voi tuntua vaikealta.

”Ihmiset, jotka antavat tapahtumien ja olosuhteiden määrätä elämänsä kulun, elävät reaktiivisesti. He eivät ole elämänsä herroja, he vain reagoivat elämään.” – Stedham Graham

Näitä rivejä kirjoittaessani puolisoni on lentokoneessa Euroopan taivaalla matkalla Malagasta Helsinkiin. Hänen oli mahdollista töistään johtuen olla kanssani samaan aikaan vain yksi viikko jo kolmenkymmenen vuoden ikään tulleessa Espanjan lomakodissamme, joka on edelleen toimiva, muutama vuosi sitten peruskunnostettu, erinomaisella sijainnilla. Olennaista on myös se että alkuperäinen rakentamisen taso (Ferrovial/YIT) on ollut korkea ja asuntoyhteisössämme on aina pidetty erinomaista huolta kiinteistöstä ja sen kunnosta, suunnitellusti. Korjausvelkaa ei ole päässyt syntymään. Ja siksi asuntoyhteisömme on yksi arvostetuimmista alueellaan Benalmadenan Torrequebradassa.

Jotenkin tuntuu yllättävän haikealta olla yksin. Toisaalta serkkuni jo odottaa samaan aikaan illan lentoaan Helsingistä Malagaan. Aamupäivällä vein puolisoni Malagan kansainväliselle lentokentälle ja ennen puolta yötä ajan taasen sinne noutamaan serkkuni vieraakseni.

Säät ovat olleet melko sateisia. Talvisateet ovat olleet hukassa ennen viime viikkoja. Ne ovat tärkeitä ja merkitsevät että kesää varten Costa del Solin eli Aurinkorannikon vesireservit ovat riittävät, eikä ikävään veden säännöstelyyn ajauduta. Ulkona iltapäivässä, joka aurinkoisesta aamusta ja päivästä on muuttunut pilviseksi, ehkä sadettakin valmistelevaksi, Välimerelle antavalla terassillamme on +18,1 C. Heti auringon myötä lämpötila terassilla kohoaa reilusti yli kahdenkymmenen asteen. Säät eivät ole minua vaivanneet mitenkään. Ja ne ovat nyt myös säätiedotusten mukaan parantumassa. Kohti kesää eletään.

Olen taas miettinyt Espanjan elämää. Euroopan komissio on nostanut ennustettaan Espanjan kansantuotteen kasvusta, ja uusi ennuste kuluvalle vuodelle on +2,5 %. Juuri julkaistun Brysselin uuden ennusteen mukaan Katalonian kriisi ei hidasta talouskasvua. Olemme käytännössä viimeisten kolmenkymmenen vuoden aikana viettäneet Espanjassa aikaa joka vuosi, ja kehitys on ollut valtaisa. Toki ongelmavuosiakin, suuria sellaisia, on osunut tuohon ajanjaksoon. Mutta kokonaisuus on varsin myönteisen häikäisevä. Diktatuurivaltiosta on kuoriutunut merkittävä eurooppalainen demokratia. Maan infrastruktuuri on muuttunut totaalisesti. Se että itsekin näitä rivejä kirjoitan valokuituyhteydellä, Wi-Fi käytössä ollen, kuvaa sekin osaltaan asioiden tilaa. Uudet EVA-älyjunat tulevat Espanjan rautateille vuonna 2019 jo vuonna 1992 käyttöön otettujen AVE-luotijunien rinnalle. Aurinkorannikon rakentamisen kannalta haasteellista 55 kilometrin junarataa viedään eteen päin, jonka hinnaksi on arvioitu peräti 40 miljoonaa euroa kilometriltä.

Ruokaostoksia tehdessäni olen huomioinut että ruoan hinta on kotimaahamme Suomeen verrattuna usein lähes puolet edullisempaa. Laatutaso ja valikoimat ovat myös erinomaiset. Kalatiskit (Atlantin valtameri ja Välimeri) ovat runsaudessaan ja näyttävyydessään mykistävät. Viinit ja kaikki alkoholijuomat ovat ruokakaupoissa myynnissä. Usein kalatiskien luona on valkoviinitarjouksia suosituksineen, samoin lihatiskien luona punaviinit samalla tavoin.

Olé-lehden lukijana minulla on ollut nyt kerrankin aikaa lukea kuluvana vuonna ilmestyneet numerot. 1/18 sisälsi myös mielenkiintoisen artikkelin Espanjan tapakulttuurista, ja sen eroista Suomen vastaavaan. Nämä ovat asioita joista meidän jokaisen pitäisi olla kiinnostunut ja tietoisia. Yhteiselämä sujuu paremmin ja myös elämä antaa tällöin enemmän, meille jokaiselle.

Varsin moni suomalainen tuttavamme ja ystävämme on viime vuosina hankkinut loma-asunnon Espanjasta, ja nimenomaan Aurinkorannikolta. Ymmärrän sen todella hyvin. Erityisesti vuoden synkimmät syys- ja talvikauden ajat houkuttelevat kun loka-maaliskuun alhaisimmat lämpötilat ovat +10-12 ja ylimmät +16-23 C, ja muutenkin ilmasto ympäri vuoden on erinomaisen suotuisa. Aurinkoa kun riittää keskimäärin 330 päivää vuodessa.

Kotimaani Suomi on hyvä maa, vaikkakin sen nykyinen poliittinen päätöksentekokulttuuri ärsyttää minua aika usein, ja myös Espanja on hyvä maa. Toinen Euroopan ja EU:n pohjoisella laidalla, toinen eteläisellä. Lentomatkan ollessa Helsingin ja Malagan kansainvälisten lentokenttien välillä noin 4 tuntia ja 30 minuuttia. Omasta lomakodistamme Malagan lentokentälle on 14 kilometrin matka.

Ajatukseni on jälleen nauttia Benalmadenan olostani Espanjassa, Välimeren rannalla, juoksevat työasiatkin pystyen osaltani hoitamaan. Nykyaika kun lähtee siitä että tulokset ovat olennaisimmat, ei se missä aikaa kulutetaan fyysisesti kuinka pitkään, koska sehän ei vielä merkitse sitä että jotain hyödyllistä myös syntyisi.

”Elämä on yliopisto, jossa kaikki ovat opettajia. Kun heräät, muista mennä kouluun.” – Tuntematon

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *