Naapurimaa Viro 100 vuotta (3.)

Naapurimaa Viro 100 vuotta (3.)

Maanantaina 19.2. vietetään Yhdysvalloissa Presidenttien päivää. Perjantaina 23.2. vietetään naapurimaassamme Venäjällä isänmaan puolustajien päivää. Kuluvan viikon merkkipäivien huipennus on varmastikin naapurimaamme Viron täyttäessä 100 vuotta lauantaina 24.2. Koko viikon ajan pääsemme seuraamaan Viroon liittyviä asioita myös suomalaisessa mediassa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat on perustanut juhlaviikoksi toimituksen Viroon.

Moni saattaa miettiä miten on mahdollista että Viro täyttää 100-vuotta, sillä vuosina 1944-1991 maa kuului Neuvostoliittoon? Viron tasavalta julistautui itsenäiseksi helmikuun 24. päivänä vuonna 1918, tasan sata vuotta sitten. Jo seuraavana päivänä elettiin turbulenssissa. Lyhyttä saksalaismiehitystä seurasi Neuvosto-Venäjän invaasio ja sitä Viron vapaussota, joka päättyi aselepoon 3.1.1920. Viro kehittyi tämän jälkeen parikymmentä vuotta, kunnes toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto miehitti ensin maan vuonna 1940, sitten Saksa 1941 ja tämän jälkeen Neuvostoliitto uudelleen 1944.

Syyskuussa 1944 useat virolaiset ministerit pakenivat Ruotsiin, ja Viron hallitus jatkoi toimintaansa pakolaishallituksena aina vuoteen 1992 saakka ja pääministeri toimi myös Viron valtion johtajana. Virolla oli siis pakolaishallitus, kunnes maan itsenäisyys tunnustettiin kansainvälisesti. Näin se sitten ilmeisen virallisesti menee.

Oman maan 100-vuotisjuhla on tärkeä kaikille virolaisille ja sitä vietetään näyttävästi, ja samalla hauskaa pitäen läpi koko Viron, ja varmasti myös maailmalla. Myös me suomalaiset voimme onnitella ja juhlia virolaisten kanssa, heitä ja heidän itsenäisyyttään arvostaen. Hyvinä naapureina, joilla on paljon yhteistä. Onneksi olkoon Viro!

Filosofian tohtori Seppo Zetterbergin kirja ”Viron uusi historia” (2017, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 352 sivua) on tutustumisen arvoinen kirja, jos haluaa tietää Suomenlahden toisella puolella elävän naapurikansamme historian. Kirja perustuu Zetterbergin vuonna 2007 julkaistuun ”Viron historia” kirjaan, joka jo tuolloin sai varauksetonta arvostusta myös Virossa.

***

”Vain kuolleet ovat nähneet sodan lopun” – Platon

”Maailman kiusana on se, että typerät ovat ehdottoman varmoja ja viisaat täynnä epäilystä.” – Bertrand Russell 

”Onni on parfyymi, ei sitä voi roiskia toisten päälle saamatta muutamaa pisaraa itseensä.”  – William Shakespeare  

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *